Produkty, które zwalczą stres
fot. nadesłane
Żyjemy w bardzo stresujących czasach. Czy możemy zredukować wpływ stresu na nasz organizm, aby jego skutki nie były tak bardzo widoczne? Oczywiście, że tak! Odpowiednio zbalansowana dieta i właściwie dobrane produkty spożywcze, mogą być w tej kwestii gwarancją sukcesu. Trzeba tylko znaleźć chęci i motywację w sobie, bo zacząć wdrażać odstresowujący plan żywieniowy możemy tak naprawdę od zaraz!
REKLAMA
Różni ludzie, różnie reagują na stres. Jedni płaczą, inni zgrzytają zębami i się złoszczą, a jeszcze inni po prostu jedzą, w dużych ilościach. Najczęstszym wyborem w takiej sytuacji są niestety niezdrowe przekąski, czego konsekwencją może być nadwaga i otyłość w niedalekiej przyszłości. Te z kolei ciągną za sobą wiele innych powikłań wraz z niedożywieniem organizmu na czele. Dlaczego więc nie wykorzystać objadania się na swoją korzyść? Prawda jest taka, że jeśli wybierzemy zdrowe produkty, nie będziesz narażony na groźne powikłania chorobowe. Poniżej przedstawiamy 6 obrońców przed działaniem stresu na organizm.
• Orzechy i migdały
Warto po nie sięgać i zawsze mieć je przygotowane jako przekąskę zamiast chipsów. Są one źródłem wielu dobroczynnych składników, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL). Czy wiesz, że działanie migdałów jest docenione, że są one rekomendowane przez Amerykański Narodowy Instytut Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego, a FDA (Komisja do Spraw Leków i Żywności) potwierdzają iż powinniśmy spożywać ich ok. 40 gram dziennie, by zmniejszyć ryzyko zawału serca? Oprócz tego w orzechach znajdziemy wiele innych dobrodziejstw, takich jak magnez, potas, błonnik, witamina E, B2. Co więcej badania wykazały, że spożywanie tych produktów w sytuacjach stresowych skutecznie obniża ciśnienie krwi!
• Awokado
Awokado to prawdziwy skarbiec dobroczynnych składników odżywczych. Poza witaminami: A, E, C, D, PP, K oraz tych z grupy B, znajdziemy w nim znaczące ilości potasu, wapnia i żelaza. Awokado stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ważne wykazano, że po jego spożyciu wraz z czerwonymi owocami, nasz organizm jest w stanie przyswoić wielokrotnie więcej substancji odżywczych, niż w jedzeniu ich osobno. Po awokado powinniśmy sięgać niezwłocznie, gdy dopadnie nas stres, ponieważ zawiera substancje tonizujące układ nerwowy, w tym sławną luteinę i zeaksantynę, które odpowiedzialne są również za prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
• Owoce bogate w witaminę C
Witamina C, choć tak popularna, jest bardzo niedoceniana, nie daj się jednak zwieść! Spożywana regularnie pomoże odzyskać równowagę, energię i młody wygląd! Owoce bogate w witaminę C są idealne na przekąski. Są to np. : cytryny, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, granaty i wiele innych! Dzięki częstemu spożywaniu tych produktów wzmocnimy również swoją odporność oraz przyspieszymy metabolizm, co może być argumentem nie do pobicia dla osób chcący zrzucić zbędne kilogramy.
• Szpinak
Substytutem dla słodyczy może być o dziwo szpinak! Dlaczego? Jest niezastąpionym źródłem magnezu, a ten wyjątkowy minerał w szczególności pozytywnie działa na emocje i ułatwia zmniejszyć poziom stresu. Stanowi on również doskonałe źródło potasu, wapnia, żelaza oraz kwasu foliowego. Poprawia funkcjonowanie całego układu nerwowego oraz wpływa na pobudliwość mięśni, w tym serca. Jedna porcja szpinaku (100 g) niesie ze sobą tylko 30 kcal, a w tym bombę witaminowo-mineralną.
• Owsianka
Zamiast zajadać się słodzonymi płatkami kukurydzianymi, które de facto są produktami bogatymi również w sól, warto sięgnąć po owies. Zawiera on znaczącą ilości błonnika, witamin (z grupy B, E oraz PP), związków mineralnych (żelazo, wapń) oraz lekkostrawne białko i tłuszcze. Dzięki węglowodanom nasz mózg wytwarza serotoninę, zwaną hormonem szczęścia. Owies jest bogaty w cukry złożone, a to oznacza dłuższą ich wchłanialność z jelit, co wiąże się ze stałą produkcją serotoniny. Z kolei spora zawartość błonnika sprawia, że dłużej czujemy się syci, gdyż w połączeniu z wodą ulega on pęcznieniu w żołądku. Owsianka będzie więc doskonałym wyborem na śniadanie, zwłaszcza jeśli czeka nas ciężki dzień.
• Orzechy i migdały
Warto po nie sięgać i zawsze mieć je przygotowane jako przekąskę zamiast chipsów. Są one źródłem wielu dobroczynnych składników, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL). Czy wiesz, że działanie migdałów jest docenione, że są one rekomendowane przez Amerykański Narodowy Instytut Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego, a FDA (Komisja do Spraw Leków i Żywności) potwierdzają iż powinniśmy spożywać ich ok. 40 gram dziennie, by zmniejszyć ryzyko zawału serca? Oprócz tego w orzechach znajdziemy wiele innych dobrodziejstw, takich jak magnez, potas, błonnik, witamina E, B2. Co więcej badania wykazały, że spożywanie tych produktów w sytuacjach stresowych skutecznie obniża ciśnienie krwi!
• Awokado
Awokado to prawdziwy skarbiec dobroczynnych składników odżywczych. Poza witaminami: A, E, C, D, PP, K oraz tych z grupy B, znajdziemy w nim znaczące ilości potasu, wapnia i żelaza. Awokado stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ważne wykazano, że po jego spożyciu wraz z czerwonymi owocami, nasz organizm jest w stanie przyswoić wielokrotnie więcej substancji odżywczych, niż w jedzeniu ich osobno. Po awokado powinniśmy sięgać niezwłocznie, gdy dopadnie nas stres, ponieważ zawiera substancje tonizujące układ nerwowy, w tym sławną luteinę i zeaksantynę, które odpowiedzialne są również za prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
• Owoce bogate w witaminę C
Witamina C, choć tak popularna, jest bardzo niedoceniana, nie daj się jednak zwieść! Spożywana regularnie pomoże odzyskać równowagę, energię i młody wygląd! Owoce bogate w witaminę C są idealne na przekąski. Są to np. : cytryny, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, granaty i wiele innych! Dzięki częstemu spożywaniu tych produktów wzmocnimy również swoją odporność oraz przyspieszymy metabolizm, co może być argumentem nie do pobicia dla osób chcący zrzucić zbędne kilogramy.
• Szpinak
Substytutem dla słodyczy może być o dziwo szpinak! Dlaczego? Jest niezastąpionym źródłem magnezu, a ten wyjątkowy minerał w szczególności pozytywnie działa na emocje i ułatwia zmniejszyć poziom stresu. Stanowi on również doskonałe źródło potasu, wapnia, żelaza oraz kwasu foliowego. Poprawia funkcjonowanie całego układu nerwowego oraz wpływa na pobudliwość mięśni, w tym serca. Jedna porcja szpinaku (100 g) niesie ze sobą tylko 30 kcal, a w tym bombę witaminowo-mineralną.
• Owsianka
Zamiast zajadać się słodzonymi płatkami kukurydzianymi, które de facto są produktami bogatymi również w sól, warto sięgnąć po owies. Zawiera on znaczącą ilości błonnika, witamin (z grupy B, E oraz PP), związków mineralnych (żelazo, wapń) oraz lekkostrawne białko i tłuszcze. Dzięki węglowodanom nasz mózg wytwarza serotoninę, zwaną hormonem szczęścia. Owies jest bogaty w cukry złożone, a to oznacza dłuższą ich wchłanialność z jelit, co wiąże się ze stałą produkcją serotoniny. Z kolei spora zawartość błonnika sprawia, że dłużej czujemy się syci, gdyż w połączeniu z wodą ulega on pęcznieniu w żołądku. Owsianka będzie więc doskonałym wyborem na śniadanie, zwłaszcza jeśli czeka nas ciężki dzień.
PRZECZYTAJ JESZCZE